
Amenajari terase: de la vis, la realitate, in cinci pasi simpli!
Iti doresti un spatiu confortabil si aspectuos pentru relaxare, refugiu, mese in aer liber cu prietenii sau familia si nu stii de unde sa incepi? Noi ti-am pregatit o schema simpla, in cinci pasi, care sa te ajute in amenjarea terasei la care ai visat mereu.
1. Realizeaza planul viitoarei terase: stabileste-ti bugetul, alege zona de amenajare a terasei (ca o extensie a locuintei, in curte, in gradina, langa piscina, etc.), ia legatura cu o persoana sau firma specializata in domeniu sau, daca esti chiar tu un om priceput, masoara suprafata pe care doresti sa o amenajezi, calculeaza si alege materialele necesare.
2. In functie de orientarea terasei si de exigentele tale, alege acoperisul potrivit: mai luminos si calduros, sau mai umbros si racoros. De exemplu, pergola din lemn, metal, sau fier forjat, este un element care permite amenajarea cu usurinta a oricarui spatiu, indiferent de preferintele pe care le avem. Exista si variantele unui acoperis fix, dintr-un material rezistent, sau unul retractabil, mai costisitor, dar mai versatil in raport cu dorintele si nevoile noastre.
3. Podeaua de pe terasa se poate amenaja cu variate materiale, de la dale, placi din lemn, gresie, dusumea, decking, pana la gazon, pietris, sau nisip. Totul in functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, de materialele pe care le ai la indemana si de aspecul practic ce tine de folosinta si intretinere.
4. Elementele decorative ale unei terase sunt cele care dau contur si personalitate intregului ambient, motiv pentru care ai libertate totala in alegerea acestora. Trebuie doar sa te lasi ghidat de specificul locului, de spatiul pe care il ai la dispozitie, si de elementele din jurul tau.
Exemple:
• zona de munte: butuci din lemn pe post de masa si scaune, hamac, gratar din caramida, sau cuptor pe lemne, ca pe vremea bunicii, lampi, cuverturi din lana tesute cu motive traditionale, etc.;
• zona de campie: pereti din paie, vase din lut, fantana arteziana, etc.;
• zona de litoral: baldachin, sezlong, umbrele din paie, sau din tesaturi, ancore, sfori, navod, franghii pe care se pot insera, de exemplu, stele de mare;
• zona de deal: pietre decorative de marimi diferite, flori ornamentale in ghivece de ceramica, bancuta decorata cu o patura sau perne din piele de oaie, sau care o imita pe aceasta, oglinzi, baloti din paie pe post de masa si scaune, s.a.m.d..
Decoratiunile trebuie sa fie, asadar, parte integranta a spatiului pe care il amenajezi si sa-ti sporeasca gradul de confort si relaxare.
5. Utilitatea terasei amenajate depinde in mare masura de scopul pentru care ai construit-o si de persoanele care vor petrece timp in respectivul spatiu. Daca terasa a fost amenajata ca spatiu de recreere, atunci aceasta va pune accentul pe detalii, pe estetica si va avea ca punct de confort zona de lectura, de servit ceaiul, cafeaua, masa, etc. Daca destinatia acesteia este pentru joaca copiilor atunci vom avea in vedere siguranta acestora, de la materialul cu care este pavata podeaua terasei si pana la decoratiunile folosite. La fel de bine, terasa poate reprezenta un loc de inspiratie, de scris, de pictat, de cusut, de gatit, de mesterit, sau orice ce alta activitate practica pe care o putem desfasura cu mai mult spor si drag in cadrul naturii.
Iata cum, cu un vis frumos, un buget dedicat, un strop de imaginatie si bun gust, inspirat de elementele din natura, iti poti amenaja o terasa trainica, primitoare si relaxanta de care sa te bucuri alaturi de oamenii dragi tie! Succes si inspiratie!