Despre pergola, asa cum putini o cunosc

Despre pergola, asa cum putini o cunosc

Daca ne uitam la definitia oferita de dictionarul explicativ al limbii romane observam ca pergola este caracterizata printr-o constructie usoara intr-un parc sau intr-o gradina, formata dintr-o retea de grinzi de lemn sustinute de siruri de coloane, de stalpi pe care se intind plante agatatoare decorative.

Originea cuvantului este „pergula” ce provine din latina tarzie, ce facea referire la un lucru proeminent, iesit in evidenta, mai exact o „veranda” in termenii populari romanesti.

Pergolele au fost de-a lungul timpului adevarate trasaturi arhitecturale, intalnite la fel de des ca tunelurile si gradinile din epoca mediavala sau din timpul renascentismului timpuriu.

Pergolele moderne sunt realizate din materiale noi in materie de design interior si includ lemnul, vinilul, fibra de sicla, aluminiul, PVC-ul, ultimele din aceasta categorie castigand din ce in ce mai mult teren datorita versatilitatii si rezistentei in timp.

Tipuri de pergole:

Pergola de gradina este asemenea unei pasarele umbrite, un pasaj verde, sau o zona de sedere in mijlocul naturii, la „adapostul verdelui” pur.

Pergola de tesasa este un tip de foisor, o extensie a unei cladiri si poate servi ca protectie pentru o terasa deschisa, sau chiar o legatura intre diferite pavilioane.

Pergolele libere sunt cele care nu sunt atasate la o casa, sau cladire, ele pur si simplu pot oferi o zona de relaxare la aer curat si ofera o priveliste panoramica asupra mediului inconjurator. 

Indiferent de locul unde sunt amplasate, indiferent de modelul ales, pergolele au oferit si vor oferi mereu in primul rand placerea de a te desfata in mijlocul naturii. Modelele, designul si materialele folosite au cunoscut o evolutie accelerata in ultimii ani si de accea noi, cei de la Royal Pergola, suntem mandri sa aducem si in Romania evolutia si bunul gust, calitatea si siguranta.